När du har blivit en duktig pokerspelare kommer du nog förr eller senare att vilja testa en pokerturnering. Här ska vi förklara lite närmare hur en sådan fungerar.

Att anmäla sig till en pokerturnering

En pokerturnering går till så att alla spelare köper in sig i turneringen till samma kostnad, vilket kallas för buy-in. Förutom att betala detta, så ska du också betala en avgift till arrangörerna för pokerturneringen. Den brukar ligga på runt 10 % av vad du har betalat i buy-in. För att göra det lite enklare att förstå: varje spelare betalar in 100 kronor som buy in, dessutom läggs 10 % på i avgift, totalt alltså 110 kronor. Om vi sedan tänker oss att det är 50 personer som deltar i pokerturneringen, kommer 5000 kronor att gå till själva prispotten och arrangörerna för turneringen får 500 kronor. Summorna brukar dock vara mycket högre än så, men detta för exemplets skull.

Priserna i en pokerturnering

När det gäller prisstrukturen i pokerturneringar kan den se lite olika ut. Pokerturneringar kan ha antingen en platt prisstruktur eller en brant. Om prisstrukturen är platt är det många priser som delas ut, men de är i regel ganska små. Om det är motsatt, det vill säga en brant prisstruktur, är priserna få, men väldigt höga. Det är vanligt att var 10:e deltagare i en pokerturnering får pris. Är ni 50 personer som deltar bör alltså 5 få en prissumma. Man fördelar prispengarna procentuellt, den som vinner första priset får mest och så vidare. Exempelvis kan första priset vara 40 % av prispotten, plats nummer 2 får 20 % och så vidare.

Praktiskt i en pokerturnering

Alla spelare i turneringen får lika många startmarker. Insatsnivån under turningens gång höjs därefter beroende av den tid som har gått. I vissa turneringar höjer man var 15 minut, i andra en gång i timmen. Under pokerturneringens gång stängs borden ett efter ett, tills bara finalbordet återstår.